Merhaba, bu yazımızda sizlere VmWare Workstation Player 15 üzerinde VmWare Tools kurulumunu anlatacağız.
Kuruluma başlamak için Player ‘a tıklayıp, Manage ‘i seçiyoruz ardından Install VmWare Tools’a tıklıyoruz. (Player -> Manage -> Install VmWare Tools)
Eğer aşağıdaki resimdeki gibi uyarı şeklinde geliyorsa Install Tools diyerekte devam edebilirsiniz.
Açılan VMWare Tools penceresinin içerisine sağ tıklayıp, Burada Uçbirimi Aç‘e tıklıyoruz.
Ardından içerisinde bulunan VMWareTools tar dosyasını Masaüstüne kopyalıyoruz.
$ cp VMWareTools-10.3.2-9925305.tar.gz /home/ls10/Masaüstü/
Kopyalama bittikten sonra tar dosyasını sıkıştırılmış halden çıkarmak için tar komutunu kullanıyoruz.
$ sudo tar -xvzf VMWareTools-10.3.2-9925305.tar.gz
Çıkartma işlemi bittikten sonra masaüstünde vmware-tools-distrip adında bir klasör oluşuyor. Klasörün içerisine girip, vmware-install.pl dosyasını çalıştırıyoruz.
$ cd vmware-tools-distrip/
$ sudo ./vmware-install.pl
Kuruluma başladığınız anda size sorular soracaktır. Soruların cevaplarını default halde bırakıp devam etmek için Enter‘a tıklamanız yeterli olacaktır. Özelleştirmek istediğiniz takdirde istediğiniz cevabı yazıp Enter’a tıklayabilirsiniz.
Kurulum tamamlandıktan sonra sol üst köşeden Player ‘a tıklayıp, Manage ‘i seçiyoruz ardından Virtual Machine Settings ‘e tıklıyoruz. (Player -> Manage -> Virtual Machine Settings)
Açılan pencereden Options sekmesine geçiyoruz. Shared Folders : Disabled şekilde gözükecektir. Shared Folders‘a tıklıyoruz ve Always Enabled seçeneğini seçiyoruz. OK ‘ a tıklayarak sayfayı kapatabiliriz. Son olarak değişikliğin aktif hale gelmesi için Makinemizi bir kez kapatıp açmamız gerecek.
Artık kopyalama, yapıştırma gibi işlemleri gerçekleştirebiliriz.
Not: dosyayı silmek istediğinizde yetkiden dolayı problem çıkartabilir. Dosya üzerindeki yalnızca root’a tanımlanan yetkiyi kaldırmak için yukarıdaki kodu çalıştırmanız yeterli olacaktır. ( Sanal makinede kullanıcı adı ls10 olduğu için sudo chown -R ls10…. şeklinde yazılması gerekti ama siz ls10 yerine kendi kullanıcı adınızı yazmalısınız. )
Faydalı bir yazı olması dileğiyle,
iyi çalışmalar dileriz. 🙂